Jouw Eigen Huis - Vrije sector huurprijzen weer in de lift

Vrije sector huurprijzen weer in de lift

Vrije sector huurprijzen weer in de lift
14-10-2021 10:00 | Huurprijzen | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMSTERDAM - De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2021 met 2,5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. De afgelopen vier kwartalen daalden de huurprijzen in de vrije sector als gevolg van Covid-19, maar dit kwartaal werd wederom een prijsstijging gemeten.

Pararius onderscheidt drie oplevervormen: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Voor een gemeubileerde woning betaalden nieuwe huurders 2,7 procent meer dan een jaar geleden: € 18,99 per vierkante meter per maand. Gestoffeerde huurwoningen stegen 2,9 procent in prijs, nieuwe huurders betaalden € 15,98 per vierkante meter per maand. De vierkantemeterprijs van kale woningen is in het derde kwartaal van 2021 met 4,9 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden € 12,60 per vierkante meter per maand.

Niet alleen op landelijk niveau werden procentuele prijsstijgingen gemeten, ook op provinciaal niveau stegen de huurprijzen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

De huurprijzen stegen procentueel gezien het hardst in provincies buiten de Randstad. In Flevoland (+9,2 procent), Groningen (+8,4 procent), Gelderland (+6,5 procent) en Noord-Brabant (+6,7 procent) stegen de huurprijzen met meer dan 6 procent. 

Volgens Randy Tuitman van Tuitman Vastgoed is de vraag naar huurwoningen in de vrije sector in Groningen flink toegenomen sinds het begin van de zomer, met name in de gelijknamige hoofdstad.

“Er is een tekort aan huurwoningen en er komt nauwelijks aanbod bij. Niet voor studenten, maar ook niet voor expats of jonge stellen die op zoek zijn naar een huurwoning. Daar komt bij dat als er straks een opkoop verbod van kracht wordt, beleggers ervan zullen worden weerhouden woningen te kopen voor de verhuur. Als woningen niet meer gekocht mogen worden om te verhuren, zal het tekort aan betaalbare huurwoningen alleen maar groter worden waardoor de huurprijzen nog verder zullen stijgen.”

Het absolute prijsverschil tussen de provincies blijft aanzienlijk. Voor een huurwoning in Noord-Holland betaalden nieuwe huurders in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld € 20,84 per vierkante meter per maand, wat voor een woning van 80 vierkante meter uitkomt op € 1.667,- per maand. Noord-Holland blijft daarmee de duurste provincie van Nederland om te huren. De gemiddelde vierkantemeterprijs wordt vooral gedragen door relatief dure steden zoals Amsterdam (€22,44/m2), Haarlem (€18,54/m2) en Amstelveen (€18,68/m2). In Drenthe, de goedkoopste provincie, betaalden nieuwe huurders gemiddeld € 785,- per maand voor een even grote woning. In deze provincie daalden de prijzen licht: nieuwe huurders betaalden 1,8 procent minder dan een jaar geleden, € 9,82 per vierkante meter per maand.

Ook in Zeeland daalden de huurprijzen en betaalden nieuwe huurders 7,1 procent minder dan een jaar geleden: € 11,62 per vierkante meter per maand.

In de vijf grootste steden van Nederland, ook wel de G5 genoemd, stegen de huurprijzen in het derde kwartaal van 2021 ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat om de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht.

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs