Jouw Eigen Huis - ING: 25 procent starters stelt samenwonen of kinderen uit door woonsituatie

ING: 25 procent starters stelt samenwonen of kinderen uit door woonsituatie

ING: 25 procent starters stelt samenwonen of kinderen uit door woonsituatie
10-09-2021 10:09 | Cijfers | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMSTERDAM - Ook in het derde kwartaal van 2021 blijven zowel starters als doorstromers zich zorgen maken over de betaalbaarheid van woningen, blijkt uit onderzoek van ING onder ruim 1100 woningbezitters en starters. 25 procent van de starters geeft aan dat zij samenwonen uitstellen, tegen 17 procent van de doorstromers. Ook het stichten van een gezin (25 procent van de starters en 20 procent van de doorstromers) wordt geremd door het gebrek aan een passende woning.

Daarnaast geeft 19 procent van de starters in het onderzoek aan dat zij door de krapte op de woningmarkt helemaal niet zelfstandig kunnen wonen. Desondanks waren zij, net als doorstromers, wel positief over de algemene economische situatie en de eigen financiële situatie. De woonindex bleef stabiel met een score van 117, ten opzichte van 116 in het vorige kwartaal.

Leven in de parkeerstand door gebrek aan stabiele woonsituatie

60 procent van de starters maakt zich zorgen of ze een koopwoning wel zullen kunnen betalen door de sterk gestegen prijzen van de afgelopen periode. 1 op de 3 starters verwacht langer dan 1,5 jaar te moeten zoeken naar een huis. Doorstromers verwachten dat dit sneller gaat, ruim de helft verwacht binnen een jaar zijn droomwoning gevonden te hebben.

Onder starters is voor 22 procent de nieuwe koopwoning (heel) urgent, zij geven aan dat hun huidige woonomgeving niet passend is of geen zelfstandige woonruimte betreft (59 procent), willen dichter bij hun werk wonen (22 procent) en één op de vijf geeft aan dat hun huidige woonsituatie financieel niet houdbaar is. Wim Flikweert, manager Wonen bij ING: “Starters zitten echt in de knel. Ze gaan noodgedwongen te duur huren en stellen toekomstplannen, zoals een gezin stichten, uit. Dat vereist in hun ogen toch een stabiele woonsituatie. Hun leven staat in feite in de parkeerstand.”

Voorbereiding op aankoop woning kan beter

Na een zoektocht van een jaar, houdt 45 procent van de doorstromers, die niet geslaagd zijn in het vinden van een huis, het definitief voor gezien. Zij kijken naar een huurwoning (27 procent) of blijven in hun huidige woning (18 procent). Starters zijn vasthoudender, een derde geeft het na een jaar op, waarbij 23 procent naar een huurwoning gaat zoeken en slechts 10 procent de huidige woonsituatie accepteert. Hoewel de wens om een woning te bemachtigen groot is, geeft 17 procent van de starters aan zonder financiële voorbereiding op zoek te gaan. Wim Flikweert: “In de huidige markt is goede voorbereiding van groot belang. Weten tot hoever je financiële polsstok reikt is wel een eerste vereiste om gericht op huizenjacht te gaan.”

Isolatie en zonnepanelen populair om te verduurzamen

Hoewel verduurzaming een belangrijk maatschappelijk thema is, weet bijna 30 procent van de huizenbezitters niet welk energielabel hun woning heeft. Wel geeft 79 procent van de huizenbezitters aan de afgelopen 5 jaar duurzaamheidsmaatregelen te hebben genomen. Daarbij kozen de meeste huizenbezitters voor zogenaamde no-regret maatregelen, waarbij isolatie de meest populaire stap is (61 procent).

Daarnaast koos 38 procent voor zonnepanelen, tegen slechts 17 procent voor een warmtepomp of zonneboiler. Van de respondenten die geen duurzaamheidsmaatregelen hebben genomen in de laatste 5 jaar, geeft 25 procent aan dat de woning al energiezuinig is en geeft één op de vijf aan geen zin te hebben in een verbouwing.

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs