Jouw Eigen Huis - Vereniging Eigen Huis vindt NHG-premie te hoog

Vereniging Eigen Huis vindt NHG-premie te hoog

Vereniging Eigen Huis vindt NHG-premie te hoog
05-07-2021 11:42 | Huizenprijzen | auteur Redactie

AMERSFOORT - De premie die huizenkopers voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeten betalen, is volgens Vereniging Eigen Huis te hoog. Het enorme vermogen in het garantiefonds en het kleine aantal uitkeringen rechtvaardigen zo’n hoge premie niet meer. 

Afnemers van een NHG-hypotheek betalen een premie van 0,7 procent van de koopsom om het garantiefonds op peil te houden. Bij volledig gefinancierde koopsom van bijvoorbeeld € 325.000 gaat het dan om een extra kostenpost van € 2.275. In 2011 bedroeg de NHG-premie nog 0,55 procent. Ondertussen steeg het garantievermogen van NHG tussen 2019 en 2020 met bijna 6,5 procent naar € 1,53 miljard, zo blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Uit dat fonds keerde NHG in vorig jaar € 800.000 uit aan klanten die een beroep deden op de hypotheekgarantie. Dit komt vooral door de gestegen huizenprijzen, waardoor huizenbezitters zelden nog met restschuld hoeven te verkopen. Ter vergelijking: in 2014 keerde NHG nog € 182 miljoen uit. 

Drempel voor starters

De hoge NHG-premie werpt vooral een drempel op voor starters, een belangrijke doelgroep voor NHG. De premie hoort bij de kosten koper en moet uit eigen middelen worden gefinancierd. Wel krijgen afnemers van een NHG-hypotheek een rentekorting van 0,47 procentpunt. 

Het is niet de eerste keer dat Verenging Eigen Huis ageert tegen de hoge NHG-premie. In 2019 verlaagde NHG de premie met een bescheiden 0,1 procent naar 0,9 procent na een oproep van de vereniging. In 2020 herhaalde NHG dit nog een keer met 0,2 procent naar de huidige 0,7 procent. 

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs