Jouw Eigen Huis - Vertrouwen bij koopwoningzoekers neemt steeds verder af

Vertrouwen bij koopwoningzoekers neemt steeds verder af

Vertrouwen bij koopwoningzoekers neemt steeds verder af
13-04-2021 09:40 | Woonmarkt | auteur Redactie

AMSTERDAM - Door de hoge huizenprijzen en het geringe aanbod neemt het vertrouwen onder koopwoningzoekers steeds verder af. In maart is zelfs sprake van een flinke daling. Dat blijkt uit de funda Index. Daarbij zien veel ondervraagden ook de toekomst somber in.

Slechts 12 procent denkt dat de markt over een halfjaar beter is, het laagste punt sinds de eerste meting in juli 2020. Toen dacht een op de drie respondenten dat januari 2021 een goed moment zou zijn om een huis te kopen. Van dat optimisme is helaas nog niets te zien in de markt.Het lage koopvertrouwen gaat gepaard met een groot gat tussen vraag en aanbod. Daar verandert een lichte stijging van de verkoopintentie in maart weinig aan. Van de woningbezitters die aangeven hun huis niet te willen verkopen, noemt een vijfde de ongunstige markt als belangrijkste reden. 16 procent zegt hun huis wel te willen verkopen, maar geen geschikte woning te kunnen vinden.

Doorstroomprobleem

Het is het bekende doorstroomprobleem, dat zich voordoet in meerdere segmenten van de woningmarkt. Ton Wouters (68) vond laatst een briefje in zijn brievenbus: of hij zijn huis in het centrum van Deurne zou willen verkopen. "We zouden best wat kleiner willen gaan wonen, maar er zijn simpelweg geen seniorenwoningen die voldoen aan onze eisen én betaalbaar zijn."

Hij hoopt dat het over een paar jaar beter wordt, bij de gemeente liggen een aantal bouwprojecten klaar. "Maar daar zitten slechts een paar seniorenwoningen bij. Er zou een breder aanbod moeten komen in woningen, zodat de doorstroom beter wordt." In de tussentijd kijkt hij af en toe op funda. "We wonen al 28 jaar in dit huis, we hebben een flinke overwaarde. Dat we nu meer moeten betalen, vind ik niet erg, maar de woningen zijn er gewoon niet."

Geen nieuwe trend

Quintin Schevernels, CEO van funda, vergelijkt de huidige situatie op de markt met krap een jaar geleden. "In juli was een derde van de consumenten optimistisch als zij een halfjaar vooruitkeken, nu voorspelt men vooral hoge huurprijzen en weinig aanbod over zes maanden. Hoewel de koopintentie licht gestegen is, is er nog weinig reden om aan te nemen dat dat een nieuwe trend is. Het gat tussen vraag en aanbod is daarvoor te groot."

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs