Jouw Eigen Huis - Geldboete voor bouwbedrijf en taakstraf voor uitvoerder vanwege dodelijk ongeval

Geldboete voor bouwbedrijf en taakstraf voor uitvoerder vanwege dodelijk ongeval

Geldboete voor bouwbedrijf en taakstraf voor uitvoerder vanwege dodelijk ongeval
01-03-2021 14:51 | Nieuws | auteur Redactie

DEN BOSCH - Een bouwbedrijf uit Kootwijkerbroek is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een geldboete van 70.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de dood van een werknemer, die in oktober 2018 tijdens zijn werk door een gat in de steigervloer viel. Een 53-jarige man uit Scherpenzeel, de hoofduitvoerder van het bewuste bouwproject, krijgt een taakstraf van 100 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Het bouwbedrijf was in oktober 2018 bezig met een bouwproject in Arnemuiden. Een medewerker zou op 16 oktober 2018 dakplaten op het dak van een woning aanbrengen. Hij viel tijdens dit werk door een gat in de steigervloer en maakte een val van bijna 3 meter op een betonnen vloer waardoor hij om het leven kwam.

Uit onderzoek blijkt dat het bedrijf opzettelijk, en tegen de wens en instructie van de steigerbouwer in, de constructie van de steiger waarop het slachtoffer stond, had aangepast. Er waren vloerdelen verplaatst in de steiger, de steiger was niet aan de woning verankerd en de binnenleuningen op de hoogste steigervloer waren verwijderd.

Ook blijkt dat het bedrijf er niet voor zorgde dat de medewerkers voldoende werden ingelicht over het gevaar van het werken op hoogte. Tot slot was er onvoldoende toezicht op naleving van de veiligheidsnormen. De 53-jarige hoofduitvoerder was van dit alles op de hoogte, maar greep niet in.

Door deze aaneenschakeling van niet nageleefde veiligheidsvoorschriften kon het uiteindelijk gebeuren dat het slachtoffer door de steigervloer viel en om het leven kwam. Het bedrijf en de hoofduitvoerder zijn daarvoor verantwoordelijk. Zij verdienen dan ook een straf. De rechtbank realiseert zich dat het bedrijf onherstelbaar leed toebracht aan de nabestaanden en dat een straf, in welke vorm of omvang dan ook, dit leed niet ongedaan kan maken. Al met al vindt de rechtbank een geldboete van 70.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk, op zijn plaats voor het bedrijf. De hoofduitvoerder krijgt een taakstraf van 100 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs