Jouw Eigen Huis - Nederland in kopgroep van stijgende huizenprijzen in Europa

Nederland in kopgroep van stijgende huizenprijzen in Europa

Nederland in kopgroep van stijgende huizenprijzen in Europa
26-02-2021 14:47 | Huizenprijzen | auteur Redactie

AMSTERDAM - De gemiddelde woningprijs in Nederland is in 2020 met 10,0 procent gestegen. Het is voor het eerst sinds 2000 dat Nederland een groeipercentage met dubbele cijfers laat zien. Dat de huizenprijzen in het jaar waarin de wereld te maken kreeg met een pandemie de grootste prijsontwikkeling in de afgelopen 20 jaar ondergingen, is op het eerste gezicht opvallend.

Doorgaans hangen de huizenprijsgroei en de economische conjunctuur namelijk samen. Toch is Nederland zeker niet het enige land dat een forse prijsstijging liet zien in 2020. Sterker nog, vrijwel in alle Europese landen stegen de prijzen. Nederland zit wel in de kopgroep van stijgende huizenprijzen in Europa. Dat blijkt uit cijfers van Calcasa.

De huizenprijzen zitten in Nederland al geruime tijd in de lift. Sinds het derde kwartaal van 2013 zijn ze elk kwartaal gestegen. Zeker in de periode na 2015 zijn de prijzen fors omhooggeschoten. In vergelijking met de gemiddelde huizenprijs van 2015 Q4, ligt de waarde van een woning nu bijna 50 procent hoger. Een ‘double digit growth’, ofwel een stijging van 10 procent of meer in een jaar, is echter in deze periode nog niet voorgekomen. Daar is in 2020 dus verandering in gekomen.

Europa

De huizenprijsstijging in Nederland is zeker geen uitzondering binnen Europa. Toch zit Nederland in de kopgroep wat betreft de prijsontwikkeling. Daar waar Nederland een prijsstijging van 10 procent laat zien, ligt dat percentage voor Europa rond de 5 procent. In vrijwel alle Europese landen is een stijgende trend waarneembaar, al zijn de onderlinge verschillen groot. Grote waardestijgingen van meer dan 7,5 procent zijn te zien in Luxemburg, Zweden, Polen, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Duitsland. Onderaan de lijst staan vooral de Zuid-Europese landen, zoals Spanje, Italië en Cyprus. Spanje en Cyprus laten zelfs, evenals Estland, een kleine prijsdaling zien.

De coronacrisis heeft vooralsnog weinig negatieve invloed op de huizenprijzen. De prijzen in Europa zijn in 2020 nog fors gestegen. Nederland zit in de kopgroep met een prijsstijging van 10 procent. Het gebrek aan aanbod, de lage hypotheekrente en het steunpakket van de overheid spelen een dusdanig grote rol, dat de huizenprijzen zijn blijven stijgen. De impact van de coronacrisis op de macro-economische variabelen is echter wel zichtbaar en zorgt op bepaalde onderdelen voor een verdeling binnen Europa. Op veel van deze vlakken presteert Nederland nog altijd beter dan andere landen en dat is waarschijnlijk ook van invloed op de huizenprijzen.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs