Jouw Eigen Huis - 69 procent van de Nederlanders woont liever niet in de buurt van een windmolen

69 procent van de Nederlanders woont liever niet in de buurt van een windmolen

69 procent van de  Nederlanders woont liever niet in de buurt van een windmolen
22-02-2021 11:30 | Cijfers | auteur Redactie

AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders heeft er bezwaar tegen om vlakbij een windmolen te wonen. Nog eens 21 procent zegt dit liever niet te willen. Het grootste bezwaar tegen windmolens is de vrees voor overlast, gevolgd door het verpesten van het uitzicht. Toch zou een vijfde van de Nederlanders die niet in de buurt van een windmolen wil wonen, dit wél willen als zij korting krijgen op hun energiecontract of gratis stroom ontvangen van de windmolen. 18 procent twijfelt hier nog over.

Veel Nederlanders met groene stroom, zeggen hiervoor te kiezen om bij te dragen aan een beter klimaat. Toch is ook bijna de helft van de Nederlanders met een groen energiecontract niet bereid om in de buurt van een windmolen te wonen. Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Ruim zes op de tien huishoudens heeft een groen energiecontract, waarvan de helft een energiecontract is met groene energie uit Nederland. Toch wil het overgrote deel van de Nederlanders geen last hebben van de productie van deze zogeheten oranje stroom.

Ramón Voges, energiespecialist van Pricewise, wijt dit aan het not-in-my-backyard-principe, ook wel NIMBY genoemd.

“NIMBY gaat om de ogenschijnlijke tegenstelling van mensen die wel een ideaal hebben, maar zelf geen last willen ondervinden bij het behalen van dat ideaal. Het plaatsen van een windmolen is hier een goed voorbeeld van. We zien dat veel Nederlanders willen bijdragen aan een beter klimaat, maar een windmolen in de buurt gaat voor velen toch te ver.”

Van de Nederlanders die niet bereid zijn in de buurt van een windmolen te wonen, is het grootste bezwaar tegen windmolens dat deze overlast geven (57 procent). Ook het verpesten van het uitzicht wordt genoemd als reden (21 procent).

Slechts 12 procent van de Nederlanders geeft aan het geen probleem te vinden om in de buurt van een windmolen te wonen. Verder geeft 21 procent aan er niet direct bezwaar tegen te hebben om in de buurt van een windmolen te wonen, maar zij zouden dit toch liever niet willen. De meeste respondenten die niet direct bezwaar hebben of het geen probleem vinden, zijn voorstander van verduurzaming (37 procent).

21 procent staat hiervoor open, omdat zij willen bijdragen aan een beter klimaat en van mening zijn dat je daarvan ook de kosten mag dragen. 5 procent woont al in de buurt van een windmolen en ervaart geen overlast.

Voor 63 procent van de respondenten die niet in de buurt van een windmolen willen wonen, verandert korting op het energiecontract of gratis stroom van die windmolen niets aan hun mening.

19 procent verandert toch van mening door een korting en 18 procent twijfelt nog. Vooral voor 65-plussers maakt een korting niets uit. Zij willen hoe dan ook niet naast een windmolen wonen.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs