Jouw Eigen Huis - Hypotheekomzet met 22 procent gestegen

Hypotheekomzet met 22 procent gestegen

Hypotheekomzet met 22 procent gestegen
11-02-2021 14:30 | Hypotheek | auteur Redactie

UTRECHT - De hypotheekomzet in het vierde kwartaal van 2020 is ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019 met 22 procent gegroeid tot € 44 miljard. Ook het totale aantal hypotheken is gegroeid, maar het is opmerkelijk dat het aantal hypotheken voor nieuwe huiseigenaren fors is afgenomen. In 2020 is het aantal hypotheken gegroeid tot 452 duizend, goed voor een recordomzet van € 155 miljard aan hypotheken. Dat meldt consultancybureau IG&H donderdag.

"De sterke groei van 26 procent in hypotheekopbrengsten dit jaar ten opzichte van 2019 wordt vooral gedreven door recordaantallen voor herfinanciering van mensen en het aangaan van aanvullende leningen. Daarnaast zijn zowel het aantal hypotheken als de hypotheekopbrengsten ook gestegen voor nieuwe huiseigenaren en overdragers", aldus Joppe Smit, directeur van IG&H.

Ook een verdere stijging van de gemiddelde hypotheekwaarde droeg bij aan de stijging van de hypotheekopbrengsten. In 2020 bedroeg de gemiddelde hypotheekwaarde € 343.000, een stijging van 5,1 procent ten opzichte van 2019. Dit is het vierde jaar op rij dat de jaarlijkse groei van de gemiddelde hypotheekwaarde afneemt.

Recordjaar voor groepsherfinanciering en het aangaan van bijkomende leningen

Het aantal hypotheken voor herfinanciering van mensen en het aangaan van aanvullende leningen is in 2020 met 47 procent gestegen ten opzichte van 2019 en de hypotheekopbrengsten zijn met maar liefst 50 procent gestegen. In totaal bedroeg het aantal hypotheken voor deze groep 187 duizend en de hypotheekomzet in 2020 ruim € 60 miljard. De lage hypotheekrentes speelden een belangrijke rol in deze ontwikkeling.

"In het tweede kwartaal van 2020 herfinancierden mensen op grote schaal (en sloten ze extra leningen af), omdat men dacht dat de rente zou stijgen door COVID-19. De hypotheekrentes zijn later dit jaar echter nog verder gedaald", zegt Smit.

Afname aantal nieuwe huiseigenaren

Het aantal hypotheken voor nieuwe huiseigenaren is in het vierde kwartaal van 2020 met 26 procent afgenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal tot 120 duizend hypotheken. Ook dit is een daling van 13 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019. "Nieuwbouwwoningen verkeren momenteel in een moeilijke situatie op de woningmarkt door een laag woningaanbod en hoge prijzen", zegt Joppe Smit.

"Een andere mogelijke reden voor de daling zou kunnen zijn dat nieuwe woningeigenaren hun hypotheek hebben uitgesteld tot begin 2021, omdat ze dan geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen."

Banken winnen marktaandeel door sterke groei

Het marktaandeel van banken stijgt met 5 procentpunt tot 56,6 procent in het vierde kwartaal. Na driekwart van een afnemend marktaandeel en een lichte stijging in het afgelopen kwartaal weten banken zich te herstellen. Ze doen het vooral goed onder mensen die herfinancieren en aanvullende leningen aangaan, waar hun marktaandeel met 7,8 procentpunt toeneemt tot 61,6 procent. Rabobank, ING en ABN AMRO maken dit kwartaal de sterkste groei door.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs