Jouw Eigen Huis - Sociale huurwoningen in regio Amsterdam naar mensen die ze het hardst nodig hebben

Sociale huurwoningen in regio Amsterdam naar mensen die ze het hardst nodig hebben

Sociale huurwoningen in regio Amsterdam naar mensen die ze het hardst nodig hebben
10-02-2021 11:57 | Algemeen | auteur Redactie

AMSTERDAM - Mensen die dringend een sociale huurwoning nodig hebben, moeten meer kansen krijgen om een woning te vinden. Vijftien colleges van B en W in de regio Amsterdam hebben dat besloten. De verwachting is dat het nieuwe systeem van woonruimteverdeling half 2022 kan ingaan, meldt de gemeente Amsterdam.

Sociale huurwoningen in de regio Amsterdam zijn schaars. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen, waardoor de gemiddelde wachttijd voor een woning boven de tien jaar ligt. Urgenties worden alleen verleend in zeer uitzonderlijke gevallen. Op dit moment maken mensen met een lange inschrijfduur of met een urgentie de meeste kans op een sociale huurwoning. In de regio Amsterdam is daardoor een grote groep woningzoekenden die dringend een woning nodig heeft, maar daar geen kans op maakt.

In de nieuwe verdeling moeten mensen die dringend een woning nodig hebben beter aan bod komen. Dankzij een nieuw puntensysteem is de inschrijfduur niet meer allesbepalend, maar gaan ook andere zaken een rol spelen. Door actief te zoeken, kunnen mensen extra punten verdienen, de zogenaamde ‘zoekpunten’. Huishoudens in dringende omstandigheden kunnen daarnaast ‘situatiepunten’ krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om gezinnen met kinderen die bij anderen inwonen of mensen met kinderen die net een relatie hebben beëindigd. Ook thuiswonende kinderen in een problematische situatie hebben recht op ‘situatiepunten’. Deze categorieën komen voort uit een groot onderzoek in de regio naar de mening van bewoners over de woonruimteverdeling. Uiteindelijk bepaalt het totale aantal punten welke woningzoekende een sociale huurwoning toegewezen krijgt.

Gemeenten krijgen in het nieuwe systeem de mogelijkheid om voor een periode van twee jaar een experiment te starten met extra punten. Jongeren krijgen tien startpunten toegekend als ze na afloop van hun jongerencontract geen nieuwe woning kunnen vinden. Zo voorkomen gemeenten dat jongeren op straat komen te staan. Na twee jaar bekijkt een gemeente of deze regeling voortgezet kan worden. Daarnaast moeten woningen duidelijker worden aangeboden op Woningnet en kunnen punten worden afgetrokken als iemand bij een bezichtiging niet komt opdagen.

Alle vijftien gemeenten bereiden zich momenteel voor op vaststelling in de gemeenteraad. Die vaststelling gebeurt in de komende twee maanden. De gemeenten verwerken het nieuwe systeem vervolgens in de lokale huisvestingsverordeningen. De gewijzigde verordeningen worden waarschijnlijk half 2021 vastgesteld door de gemeenteraden. De verwachting is dat het nieuwe systeem voor woonruimteverdeling halverwege 2022 in kan gaan.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs