Jouw Eigen Huis - 'Hypotheekrente daalt verder door concurrentie en overdrachtsbelasting'

'Hypotheekrente daalt verder door concurrentie en overdrachtsbelasting'

'Hypotheekrente daalt verder door concurrentie en overdrachtsbelasting'
05-02-2021 15:17 | Hypotheek | auteur Redactie

AMSTERDAM - Volgens de Hypotheekshop blijft de hypotheekrente dalen en zal daar voorlopig ook geen einde aan komen. Afgelopen week verlaagden 80 procent van de geldverstrekkers, waaronder alle grote banken, de rente.

De renteverlagingen zijn volgens de Hypotheekshop het gevolg van een concurrentiestrijd. De eerste reden voor de toegenomen renteactiviteit van aanbieders vormt de grote concurrentie. Er zijn veertig geldverstrekkers in een markt die dit jaar door het afnemend aantal verkopen vanwege het tekort op de woningmarkt mogelijk krimpt ten opzichte van het recordjaar 2020. Veel financiers willen dit jaar echter groeien, doordat er voldoende beleggers zijn die willen investeren in Nederlandse hypotheken.

Als tweede reden ziet de Hypotheekshop de verhoging van de NHG-grens en vooral de verlaging van de overdrachtsbelasting per 1 januari. Verhogingen van de NHG-grens zorgden de afgelopen jaren altijd voor een aanvraagpiek (met NHG) in de maand januari. Dat effect was dit jaar beperkt, waarschijnlijk door het geringe woningaanbod in die prijscategorie.

De aanpassingen van de overdrachtsbelasting hebben een grotere invloed (gehad). Veel beleggers kwamen in december in actie om het hogere tarief (8%) te ontlopen, terwijl veel starters juist hebben gewacht om in te spelen op de vrijstelling voor kopers tot 35 jaar. Er lijkt zelfs een nieuwe piek op komst omdat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting vanaf 1 april aanstaande alleen nog geldt voor woningen tot en met 400.000 euro; daarboven gaat een tarief van 2% gelden.

Makelaars merken reeds een toename van geïnteresseerde kopers en waarschuwen voor overhaaste beslissingen. Pas daarom ook op met constructies als een bruikleenovereenkomst. Daarmee wordt de woning geleverd voor 1 april, maar wordt er tegelijk een huurovereenkomst aangegaan met de verkopers die op die manier nog enkele maanden kunnen blijven wonen. Het is zeer twijfelachtig of geldverstrekkers, notarissen en de belastingdienst daar akkoord mee zullen gaan, aldus de Hypotheekshop.

Wie nu een hypotheek afsluit voor vijf jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt gemiddeld uit op een rente van 1,03 procent. Voor tien jaar vast gaat het om 1,07 procent. De rente bij twintig jaar vast is nu gemiddeld 1,35 procent.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs