Jouw Eigen Huis - WOZ-waarde gemiddeld zeven procent hoger dan vorig jaar

WOZ-waarde gemiddeld zeven procent hoger dan vorig jaar

WOZ-waarde gemiddeld zeven procent hoger dan vorig jaar
04-02-2021 10:55 | WOZ | auteur Redactie

AMERSFOORT - Doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar hard zijn gestegen, zijn ook de meeste WOZ-waarden omhoog gegaan: dit jaar met gemiddeld zeven procent. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde waarden door gemeenten.

In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in de (digitale) brievenbus. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van de woning. Die is dit jaar gemiddeld zeven procent hoger dan in 2020. De WOZ-waarde voor 2021 is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2020. Dat meldt Vereniging Eigen Huis donderdag.

Verschillen per gemeente

In 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland €270.000, dit jaar is dat opgelopen tot €290.000. Of daardoor ook de ozb-aanslag stijgt, hangt af van het gemeentelijke belastingtarief. Hierdoor kan de ontwikkeling van de woonlasten per gemeente sterk verschillen. 

WOZ is grondslag voor belastingen

De WOZ-waarde van een woning is de grondslag voor een aantal belastingen. Daarom is het belangrijk te controleren of dit bedrag klopt. Als de WOZ-waarde te hoog is, zijn ook verschillende aanslagen te hoog. Gemiddeld levert iedere €10.000 WOZ-verlaging een jaarlijkse besparing op van €50.

Voor huiseigenaren gaat het onder andere om de onroerendezaakbelasting (ozb) en het eigenwoningforfait. Ook bij een erfenis of schenking van een woning wordt de hoogte van de belasting gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs