Jouw Eigen Huis - OM eist drie maanden celstraf voor afgifte valse documenten voor hypotheek

OM eist drie maanden celstraf voor afgifte valse documenten voor hypotheek

OM eist drie maanden celstraf voor afgifte valse documenten voor hypotheek
02-02-2021 14:41 | Hypotheek | auteur Redactie

ZWOLLE - Voor het trachten een hypotheek te krijgen op basis van valse stukken, heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vandaag in de rechtbank Overijssel drie maanden gevangenisstraf geëist tegen een 35-jarige verdachte uit Lanaken (België).

Het strafrechtelijk onderzoek, met de onderzoeksnaam Palmdale, is gestart in 2016.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verdachte een actieve rol gehad bij het proberen een hypotheek te verkrijgen middels indiening van valse stukken. Hij heeft die documenten ook zelf afgegeven, zo blijkt uit onderzoek.

De officier van justitie vandaag voor de rechtbank: “In deze zaak zijn fictieve dienstverbanden gecreëerd en zijn loonbetalingen gefingeerd om een hypotheekaanvraag te kunnen indienen.”

Na het laatste gesprek met de hypotheekverstrekker heeft deze niets meer van de aanvrager vernomen, waardoor er niet daadwerkelijk een hypotheek is verstrekt.

Verdachte heeft volgens het OM bewust het vertrouwen beschaamd dat deze hypotheekverstrekker (en ook andere instanties) hechten aan de juistheid van bepaalde stukken, zoals loonstroken en werkgeversverklaringen.

In het gewone handelsverkeer is het van belang dat mag worden uitgegaan van de juistheid. Deze stukken hebben bewijswaarde en zijn de grondslag voor het toekennen van kredieten.            

Drie medeverdachten zijn eerder veroordeeld. De rechtbank Overijssel vonniste op 28 juli 2020 tegen twee van hen 2 maanden gevangenisstraf en tegen de derde 12 maanden.

De rechtbank doet uitspraak op 16 februari.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs