Jouw Eigen Huis - Grote vraag naar huizen houdt aan, prijzen stijgen naar recordhoogte

Grote vraag naar huizen houdt aan, prijzen stijgen naar recordhoogte

Grote vraag naar huizen houdt aan, prijzen stijgen naar recordhoogte
14-01-2021 10:22 | Huizenprijzen | auteur Redactie

NIEUWEGEIN - De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 11,6 procent. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11 procent. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. In dit 'coronajaar' zijn er 3,7 procent meer koopwoningen bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9 en dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen.

In totaal werden er door NVM-makelaars 41.184 koopwoningen bestaande bouw verkocht in het vierde kwartaal en vergeleken met het vierde kwartaal 2019 lag het aantal transacties 2,3 procent hoger. Op jaarbasis zijn er in 2020 154.000 woningen verkocht.

NVM-voorzitter Onno Hoes refereerde een jaar geleden aan het begrip woningnood om daarmee aan te geven dat naar de huidige maatstaven de overheid (wederom) een sterkere rol moet nemen in de planning van de woningbouw. "Bijna alle politieke partijen hebben nu gelukkig veel aandacht voor dit maatschappelijke vraagstuk en het probleem erkend in hun verkiezingsprogramma's. Goede voornemens zijn het begin, maar de woningmarkt schreeuwt om actie. We hebben écht een substantiële toename van het aantal woningen nodig, zodat ze betaalbaar blijven en mensen een passende woning kunnen betrekken. Naast het bestrijden van de coronacrisis en het aanjagen van de economie moet het volgende kabinet de woningmarkt als de derde prioriteit integraal aanpakken. Bovendien leveren woningbouw, woninginrichting en infrastructuur een belangrijke bijdrage aan een duurzame en gezonde samenleving."

Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep Wonen vervolgt: "Wil je vraag en aanbod meer in balans brengen dan zul je meer gericht en vraaggestuurd moeten bouwen. De makelaars kennen de (lokale) markt en hebben goed inzicht in wat consumenten willen. We kunnen de (lokale) overheden daar ook bij helpen. De gemeenten kunnen soms denken dat consumenten graag naar appartementen in het centrum van een gemeente willen verhuizen, terwijl wij in de praktijk zien dat mensen nu juist graag naar de rand van de stad trekken en een extra kamer of een huis met een tuin willen. Kortom: laat de (lokale) overheden niet alleen kijken naar de aanwijzing van locaties, maar ook naar de woningtypes en prijsklassen waar de markt om vraagt. Gemeenten moeten over hun schaduw heen springen en vraaggestuurd bouwen."

Transactieprijs

Door aanhoudende krapte zijn de woningprijzen ook dit kwartaal sterk gestegen. Door de op peil blijvende vraag en het beperkte nieuwe en bestaande aanbod komt de verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het vierde kwartaal uit op 365.000 euro, een stijging ten opzichte van vorig jaar van 11,6 procent. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11 procent. 2020 was daarmee een jaar waarin de prijzen ongekend hard zijn gestegen.

De prijs van vrijstaande woningen steeg het hardst: 14,1 procent in een jaar tijd. Ook de prijs van de gemiddeld verkochte tussenwoning steeg met 12,6 procent bovengemiddeld hard. De prijsstijging van appartementen in een jaar tijd bleef net onder de 10 procent.

De regio's waar de prijzen het hardst zijn gestegen in vergelijking met een jaar eerder zijn Hardenberg +21,7 procent en Zutphen +20,5 procent. Dat past in de stijgende belangstelling voor Oost-Nederland. In de G4 stijgen de prijzen met 12 procent tot 15 procent, behalve in Amsterdam. Hier blijft de prijsontwikkeling beperkt tot 3,4 procent. Hiermee is de hoofdstad de regio met de laagste prijsstijging van heel Nederland. Dat komt omdat Amsterdam veel appartementen heeft en een erg hoog prijsniveau, waardoor de sterkste stijging er  uit is. Bovendien heeft Amsterdam minder groei van 'internationals' gehad.

Trek naar landelijk gebied

Er blijft een trend zichtbaar in de trek vanuit de G4/Randstad naar elders. In 2020 zoekt bijna 10 procent van de Randstedelijke kopers een woning in de 8 niet-westelijke provincies (uitgezonderd (NH, ZH, Utr, Fle) tegenover 5,5 procent in 2015. Hier en daar lijkt de trend in 2020 iets versterkt. Bepaalde woningmarktregio’s kennen een duidelijke toename van kopers uit de Randstad in 2020, zoals bijvoorbeeld de regio’s zuidwest Friesland en zuidoost Drenthe. De woning die een koper uit de Randstad in de 8 niet-westelijke provincies kocht, was gemiddeld altijd al flink groter dan wat hij/zij achterliet, in 2020 is dit extra aangetrokken tot liefst 40 vierkante meter. Dit kan duiden op het toegenomen belang van woonoppervlakte in thuiswerk-/coronatijd.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs