Jouw Eigen Huis - 'Meer dan de helft koopwoningen Nederland nog zonder energielabel'

'Meer dan de helft koopwoningen Nederland nog zonder energielabel'

'Meer dan de helft koopwoningen Nederland nog zonder energielabel'
15-12-2020 12:33 | Nieuws | auteur Redactie

DEN BOSCH - Ruim 55 procent van de Nederlandse koopwoningen heeft eind 2020 nog geen definitief energielabel. Voornaamste reden hiervoor is dat men geen intentie heeft om de woning te verkopen. Dit blijkt uit het Duurzaam Wonen onderzoek, een grootschalige meting van Multiscope onder 4.000 Nederlanders.

Vanaf 1 januari 2021 wordt de aanvraag van een energielabel vele malen duurder. Een kwart van alle woningeigenaren weet niet of hun woning een definitief energielabel heeft. Dit komt neer op meer dan 1,1 miljoen huizenbezitters. Bijna 38 procent geeft aan dat de eigen woning geen definitief energielabel heeft . Een nagenoeg even groot deel 37 procent zegt dit wel te hebben.

De voornaamste reden waarom woningeigenaren geen definitief energielabel aanvragen is omdat 47 procent geen intentie heeft om de woning te verkopen. Eén op de vijf ziet het nut van het label niet in. Ook de bekendheid speelt een duidelijke rol. Eén op de vijf heeft dit nog niet gedaan, omdat ze het label niet kennen. Nog eens negen procent weet niet hoe ze het label moeten aanvragen. Eén op de acht (12 procent) wil het label nog wel gaan aanvragen in 2020.

Het merendeel van de huiseigenaren is niet bekend met alle regels en veranderingen omtrent het energielabel. Meer dan de helft weet niet dat men een boete van €170 krijgt bij verkoop of verhuur zonder definitief energielabel (53 procent). Meer dan zes op de tien (61 procent) weten niet dat de aanvraagprocedure verandert vanaf 2021. Een nagenoeg even groot deel (63 procent) weet dus ook niet dat de kosten van deze aanvraag volgend jaar zullen stijgen van enkele tientjes naar honderden euro’s.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs