Jouw Eigen Huis - Compensatie voor huurders aardbevingsgebied

Compensatie voor huurders aardbevingsgebied

Compensatie voor huurders aardbevingsgebied
13-10-2020 19:58 | Algemeen | auteur Redactie

GRONINGEN - Huurders die vanwege aardbevingsschade moeten verhuizen worden straks niet langer financieel achtergesteld op huiseigenaren die hetzelfde overkomt.

Acht woningcorporaties uit het aardbevingsgebied, de Nationaal Coördinator Groningen en minister Ollongren (BZK) maakten deze zomer afspraken over een betere compensatieregeling voor huurders. Op 1 oktober kwam de minister naar buiten met een nieuwsbericht(externe link) daarover.

'Onuitlegbare verschillen' weggenomen

Huurders die vanwege aardbevingsschade moeten verhuizen naar een ‘wisselwoning’ van een woningcorporatie worden nu nog financieel achtergesteld op particuliere huiseigenaren die via de Nationaal Coördinator Groningen een wisselwoning krijgen. Zo krijgen huiseigenaren in hun wisselwoning de kosten voor verwarming, verlichting, water en internet vergoed, terwijl huurders in een wisselwoning deze kosten zelf moeten dragen. Dit volgens de minister ‘onuitlegbare verschil’ wordt per 1 november 2020 weggenomen. Dat gebeurt na lang aandringen van het Huurdersplatform Aardbevingen Groningen (HPAG), waarin de huurders van de betrokken woningcorporaties zich hebben verenigd.

Vanaf 1 november betere afspraken

De afspraken die per 1 november van kracht worden houden onder meer in dat huurders in een wisselwoning de kosten voor verwarming, stroom, water en internet voortaan ook vergoed krijgen. Ook investeringen in zelf aangebrachte voorzieningen gaan op dezelfde manier vergoed worden als bij particuliere huiseigenaren het geval is. 

Ook huurders die eerder verhuisden gecompenseerd

Daarnaast is er voor huurders die in het verleden verhuisd zijn naar een wisselwoning – of die tussen nu en 1 november nog verhuizen – een speciale regeling gemaakt. Huurders van de acht betrokken woningcorporaties kunnen een tegemoetkoming krijgen van de Nationaal Coördinator Groningen. Het gaat dan om 500 euro voor eerder gemaakte kosten die niet meer te achterhalen zijn, zoals voor zelf aangebrachte voorzieningen. En om 45 euro per week voor verwarming, stroom, water en internet, voor iedere week dat de huurder in de wisselwoning van een corporatie heeft gewoond. 

Verdere details over de afspraken zijn te lezen op de website van de Nationaal Coördinator Groningen.

Koophuizen

Geen advertenties gevonden

meer koophuizen

Plaats zelf uw Koophuis

DIY Interieur Blogs

Nieuwste Blogs:

Meer Blogs